Östersund är en stad belägen i Jämtland. Stadens motto är Vinterstaden, något som är mycket passande med tanke på alla skidmöjligheter som existerar i området. Staden erbjuder såväl upplysta och stadsnära skidspår såväl som mer naturnära alternativ längre från stadskärnan. Då staden är belägen i norra Sverige är klimatet mycket kallt vilket tillåter skidspåren i området att vara öppna så länge som november till april. Östersunds skidåkningsmöjligheter är så breda att den som vill kan åka längdskidor med hund. I Östersund finns det något för alla från amatörskidåkaren till OS-proffset. Samtliga av spåren är avgiftsbelagda för att hålla en så hög standardkvalitet som möjligt.
89 km skidspår
Skidstadion i Östersund har sammanlagt 89 kilometer av skidspår att bjuda på. Vissa av dessa spår har elljus vilka är tända fram tills 22.00 och öppnar mellan 07.00 och eftermiddagstid beroende på årstid och spår. Skidstadion har spår med olika svårighetsgrader vilka kännetecknas med färger; till exempel så betecknas lätta skidspår med blå och gul och de allra svåraste med svart. På så vis är det enkelt att veta vilket spår som passar just dig med hjälp av de skyltar där dessa symboler visas. De svåraste av dessa skidspår inkluderar tävlingsspår och spår med branta uppförsbackar medan de lättaste spåren är platta och ofta kortare.
Östersund har som stad presterat inom skidvärlden. Staden stod exempelvis som värd för VM i skidskytte år 2008 och kommer redan 2019 att gör det igen. Östersund har även sedan tidigare i år, 2017, varit värd åt tävlingen Nordiska Ungdomsspelen där ungdomar från länderna Estland, Finland, Norge, Polen och Sverige tävlar i skidsporter. Dessa är bara några exempel på vilken roll Östersund spelar för skidåkning i Sverige och världen.
Fler spår utanför Östersund
Det finns även fler spår runt om Östersund. Skidspåret i Brunflo utanför Östersund erbjuder tre olika slingor, en på 2 200 meter, en på 2 700 meter och en på 4 900 meter. Alla dessa spår är upplysta och tillåter dessutom att skidåkare tar med sig hundar. Elljusspåret i Lit är ett annat alternativ för den naturälskande skidåkaren i Östersund. Detta spår sträcker sig 3 600 meter. Ännu ett upplyst skidspår utanför Östersund är det i Lugnvik. Detta spår är endast försett med skymningsljus vilket innebär att det är upplyst från eftermiddagen till klockan 22.00.
Krokom är en kommun utanför Östersund som har ett flertal skidanläggningar. Två av dessa är belysta, Kortvarvet på 600 meter och Elljusspåret på 2 700 meter. Kommunen erbjuder även andra spår som det 3 000 meter långa Hägnaspåret och de 13 000 meter långa Grusgropen och Lumpilipvägen. Försäsongsspåret är det spår som dras innan snön kommer till resten av banorna och kan sträcka sig mellan 3000 och 40 000 meter, något som varierar från år till år. Det längsta permanenta spåret är Rua-spåret som sträcker sig 25 000 meter.
Östersund är altså en riktig skidstad och det perfekta resmålet för skidintresserade vare sig dem tränar på amatör- eller proffsnivå. För den som befinner sig i Östersund är det en rolig idé att besöka dem omkringliggande kommunerna då dem kan erbjuda en annan mer naturnära typ av längdskidåkning.