Daniel Richardsson

Bild från alchetron.com

Jan Olof Daniel Richardsson, allmänt känd som Daniel Richardsson, är en svenska längdskidåkare från Njutånger. Richardsson föddes den 15 mars 1982 och spenderade största delen av sin barndom i Iggesund där han fattade tycke för längdskidåkning. Richardsson gjorde världscupdebut 2004 och är än idag aktiv inom skidåkningen på en lokal såväl som global skala. Sedan Richardsson gjorde sitt internationella genombrott 2004 har han vunnit många stora titlar som OS guld och VM silver. Daniel Richardsson tävlar för klubben Hudiksvall IF från Hälsingland. På en internationell skala representerar han Sverige i tävlingar som VM, OS och liknande.

 

Tagit hem flertalet stora medaljer

Idag, efter fjorton aktiva år på internationell nivå, har Daniel Richardsson lyckats ta hem flera prestigefyllda medaljer. Dem två främsta vinsterna i Richardssons hela karriär är hans två OS guld. Det första av dessa vann han i Vancouver i Kanada år 2010 och det andra i den ryska staden Sotji 2014. Richardsson har ännu en OS medalj vilken är bronset han tog hem från Sotji 2014. Daniel Richardsson har fått pallplacering i världsmästerskapen fyra gånger. Tre av dessa var silvermedaljer, den första av vilka han vann i Norge 2011, den andra i Italien 2013 och den sista hemma i Sverige 2015. Richardssons fjärde VM medalj är sitt brons från Finland 2017.

Hemma i Sverige har Richardsson tagit hem ett flertal SM medaljer. Både 2011 och 2012 vann Richardsson guld på hemmaplan. Mellan åren 2010 och 2015 har han vunnit sex silvermedaljer i SM. Han har även tre bronsmedaljer från SM, ett av vilka han vann så tidigt som 2005 när han endast var 22 år gammal. Efter alla dessa framgångar kom Richardsson ut i mars i år, 2017, och berättade för Aftonbladet att han funderade på att avsluta sin karriär efter en rad dåliga resultat som sitt misslyckande i sitt senaste VM. Detta var inte Richardssons första motvind i karriären då han råkade ut för en bilolycka 2013.

Svår olycka gjorde at Daniel tog en paus

Den var i juli 2013 bilen Richardssons vän och en kvinna åkte i fick punktering. De ringde Richardsson om bad om hjälp och han kom snabbt därefter till platsen. De två stod utanför bilen för att byta hjul när en husbil körde på dem. Richardsson fick vård på sjukhus och klarade sig med lindriga skador, men olyckan blev tyvärr dödlig för hans vän. Detta ledde till att Richardsson fick ta en paus i tränandet och återhämta sig både fysiskt och mentalt från olyckan. Ett par månader efter olyckan var han ute på snön igen.

På fritiden tycker Richardsson om att fiska, åka båt och självklart vara med sina vänner. Han tycker om att gör det mesta så länge det involverar friluftsliv och vänner. Den 192 centimeter långa Daniel Richardsson berättar även att han har en svaghet för bakelser, allra främst kanelbullar. En annan intressant fakta om Daniel Richardsson är att han tycker om att lyssna på Bob Marley. Richardsson beskriver sig själv som en lugn, glad och framför allt positiv person och att det som gör honom som lyckligast är att se andra personer lyckliga.